RCE Vojvodina organizovala radionicu u okviru realizacije projekta “Ekološka akademija”

24.11.2021.

U prostorijama Pravog fakulteta organizovana je radionica na temu korelacije klimatskih promena i zdravlja ljudi. Polaznici radionice su imali prilike da čuju mišljenja univerzitetskih profesora na tu temu i upoznaju se sa opasnostima koje donose klimatske promene i na naše stanovništvo.

Ljudi širom sveta suočavaju se sa sve većim vrućinama, nedostkom hrane i vode i promenom obrazaca širenja zaraznih bolesti, a nijedna zemlja, bogata ili siromašna, nije imuna na uticaj klimatskih promena na zdravlje. Izveštaji za 2021. godinu uključuju nove pokazatelje o mortalitetu povezanom sa visokim temperaturama, migraciji i raseljavanju stanovništva, urbanim zelenim površinama, ishrani namirncama tokom čije se pripreme ne emituje ugljen-dioksid i ekonomskim troškovima gubitka radnog kapaciteta usled ekstremnih vrućina.

Usklađivanje globalnog oporavka od koronavirusa i odgovora na klimatske promene nudi višestruki benefit, tako da na taj način može da se poboljša javno zdravlje, omogući održiva ekonomija i zaštiti životna sredina. Ali, malo je vremena ostalo za ovakvo delovanje, a neuspeh u rešavanju istovremenih kriza pomerio bi van domašaja svetski cilj o globalnom porastu temperature određen Pariskim sporazumom od 1,5 stepena Celzijusa, čime bi 7,8 milijardi građana bilo ugroženo brojnim opasnostima po zdravlje. Isto tako, koronavirus i klimatska kriza dodatno potvrđuju činjenicu da su najsiromašniji i marginalizovani ljudi, poput migranata i izbegličke populacije najosetljiviji na krize koje pogađaju svet.