Projekat Regionalnog centra za ekspertizu u obrazovanju za održivi razvoj Vojvodine i Ministarstva zaštite životne sredine

23.11.2021.

U organizaciji Regionalnog centra za ekspertizu u obrazovanju za održivi razvoj Vojvodine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu održana je treća konferencija u okviru realizacije projekta koji realizuju RCE Vojvodina i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Konferencija je nosila naziv: Ekološko obrazovanje kao obrazovanje za održivi razvoj Srbije.

Uz učešće profesora Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe učesnici konferencije su upoznati sa svim izazovima koje sa sobom nosi korelacija obrazovanja, ekologije i održivog razvoja. Značaj adopcije adekvatnih znanja iz oblasti ekologije preduslov su svakog održivog razvoja. 

Istaknuto je da je neophodno uspostaviti dugoročne i održive mehanizme za sinergiju obrazovnog, poslovnog, civilnog i državnog sektora, jer samo zajedničkim sinhronizovanim delovanjem je moguće ostvariti merljivo povećanje stepena obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine i  održivog razvoja kao koncepta koji je obuhvata kroz povezanost sa ekonomskim razvojem i brigom o najugroženijim kategorijama stanovništva. 

Sve to  predstavlja neophodnost bez koje bilo kakav razvoj i perspektiva građana Srbije nije moguća, a što je potvrđeno na svetskom nivou od strane Organizacije Ujedinjenih Nacija kroz formulaciju 17 Ciljeva održivog razvoja (SDG’s – Sustainable Development Goals) koje je potrebno ostvariti do 2030. godine, a od kojih je većina direktno ili indirektno vezana za goruća pitanja životne sredine.