Tribina "Održivi razvoj i životna sredina" u okviru realizacije projekta RCE Vojvodina i grada Novog Sada

21.10.2021.

U organizaciji Regionalnog centra za ekspertizu u obrazovanju za održivi razvoj Vojvodine održana je druga tribina u okviru realizacije projekta “Ekološka akademija” koji realizuje RCE Vojvodina uz sufinansiranje gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Novog Sada.

Tribina je nosila radni naziv: “Održivi razvoj i životna sredina”

Uz učešće univerzitetskih profesora učesnicima tribine su predočeni svi izazovi koje sa sobom nosi korelacija obrazovanja, ekologije i održivog razvoja. Značaj adopcije adekvatnih znanja iz oblasti ekologije preduslov su svakog održivog razvoja. Koncept održivog razvoja predstavlja novi koncept uveden sa ciljem da se prevaziđu nedostaci prethodnih modela razvoja; pre svega, zapostavljanje pitanja zaštite životne sredine. 

Održivi razvoj gravitira uspostavljanju ravnoteže među različitim dimenzijama razvoja: ekonomskom, ekološkom i socijalnom. Uprkos širokom korišćenju ovog pojma, neophodno je bolje razumevanje pojma održivosti kako bi se olakšala primena ovog modela razvoja. Uzimajući ovo u obzir, u radu se daje pregled različitih interpretacija i značenja diskursa održivosti, s naglaskom na odnosu između koncepta održivog razvoja i pitanja zaštite životne sredine.